Q&A deel I | De duurzame mode industrie

In dit overzicht benoem ik ‘quick & dirty’ een paar belangrijke weetjes. Voor een aantal onderwerpen komt nog een meer uitgebreid artikel, maar met deze post ben je gegarandeerd binnen 10 minuten al een stuk wijzer geworden… Pak een kop thee (of een wijntje – I don’t judge), sit back, relax & prepare to be informed…

Q: Als een bedrijf op de website een kopje heeft opgenomen over ‘Sustainability’ kan ik er dan vanuit gaan dat ze duurzaam bezig zijn?

A: Hell to the N-O! Ga er alsjeblieft niet zomaar vanuit, maar check de feiten. Greenwashing is echt een heel groot probleem tegenwoordig. Dit gebeurt wanneer bedrijven zich ‘beter’ en duurzamer voordoen dan dat ze echt zijn. Dit, omdat de maatschappij tegenwoordig stiekem toch meer waarde gaat hechten aan een duurzamer leven. Deze bedrijven willen dan niet achterblijven. Maar in plaats van écht te veranderen, posten ze vage, niet concrete beloftes op hun site, en door het opnemen van zo’n Sustainability kopje, ga je al snel denken dat ze goed bezig zijn. Niet doen! Check hun website voor concrete voorbeelden en certificaten. [Meer over greenwashing hier].

Q: Betekenen de begrippen ‘duurzaam’ en ‘fair’ hetzelfde?

A: Niet precies – maar er zijn overeenkomsten. Duurzame mode is een verzamel begrip voor alle mode items die geproduceerd zijn met respect voor mens, dier en milieu. Deze kleding wordt gemaakt van kwalitatief goede stoffen die zo min mogelijk van de aarde en het milieu vergen en lang meegaan. Duurzaam omvat het gehele proces vanaf het oogsten van de materialen, tot het produceren en uiteindelijk de verkoop. Fair(trade) mode is vooral gefocust op het goed en eerlijk behandelen van de medewerkers en arbeiders in het productie proces, die in tegenstelling tot veel mensen in de industrie, een leefbaar loon ontvangen. Het staat bijvoorbeeld ook voor geen gedwongen- of kinder arbeid.

Q: Kan ik als vegan in tegenstelling tot leer, wel bijvoorbeeld zijde dragen?

A: Dat hangt helemaal af van hoe ver je wil gaan in je principes, en daarin moet ieder voor zich een keuze maken. Doe waar jij je zelf goed bij voelt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er bij het maken van natuurlijke zijde zéker wel dierenleed aan te pas komt. (Nou ja, dieren, insecten dan). Dit is heel treurig! Liever zou ik mijn kop in het zand steken voor dit soort dingen, maar om een goed artikel te kunnen schrijven heb ik me erin moeten verdiepen – en ik word niet blij van wat ik weet. Wordt dus nog vervolgd..[Lees hier trouwens mijn artikel over de 30 Day Vegan Challenge!]

Q: Waaraan kan ik duurzame materialen herkennen?

A: Dat is een lastige, daar wil ik later graag dieper op in gaan. De meeste merken waarvan items duurzaam geproduceerd zijn vermelden dit op de kleding tags. Maar in een notendop (dit is wel heel erg platgeslagen), materialen zoals bijvoorbeeld katoen, wol en zijde zijn in principe niet duurzaam. Lyocell, hennep en linnen daarentegen wel. Synthetische stoffen zoals polyester en acryl vind ik moeilijk te categoriseren. Deze stoffen gaan namelijk wél ontzettend lang mee, maar zijn biologisch niet afbreekbaar en dus schadelijk voor het milieu. Het is niet altijd mogelijk om voor een kledingstuk 100% duurzame materialen te gebruiken. Je kan om te verduurzamen, ook tweedehands kleding kopen. Ondanks dat een stof dan niet duurzaam geproduceerd is, bestaat het al, en hoeft het dus niet opnieuw gemaakt te worden. Zoals gezegd, dit is érg zwart wit platgeslagen terwijl het in de praktijk niet zo zwart wit is. [Link naar volledig artikel volgt].

Q: Waarom is duurzame kleding altijd zo duur?

A: Dit vind ik altijd gek om te horen. Misschien moeten we het eens omdraaien. Moeten we ons juist niet veel vaker afvragen hoe het kan dat het soms zo goedkóóp is? Een t-shirtje bij de Primark die verkocht wordt voor 5 euro – ga eens het proces achterstevoren na in je hoofd: Primark moet winst maken. De stoffen moeten ingekocht worden, de leverancier en arbeiders betaald krijgen…en ga zo maar door. En dat allemaal voor 5 euro. Maak de optelsom in je hoofd en je zal je realiseren dat íemand in dit proces dus schrikbarend weinig hieraan verdient. (Ik kan je vertellen, dat is niet Primark).
Als je je dus wellicht afvraagt waarom duurzame kleding duurder is dan ‘gewone’ kleding, dan heb je nu een beter idee. Dat gezegd hebbende, is het helemaal niet zo dat alle duurzame merken per sé duurder zijn. Bovendien ben je relatief gezien duurder uit als je ieder seizoen een nieuw item koopt bij een fast fashion merk. (Waarbij de focus sterk op trends ligt en niet tijdloze items zoals slow fashion). En deze het jaar erop weer weg doet omdat het niet meer in de mode is. En bij het volgende seizoen begint vervolgens het hele circus opnieuw… Koop je bij duurzame merken, die kwalitatief goede materialen gebruiken en dus langer mee gaan, dan ben je wat mij betreft goedkoper uit. So who’s kidding who?
[Link naar volledig artikel volgt].

Ook over dit laatste onderwerp zal ik binnenkort meer posten, en vul ik de Shopping Gids aan – er zijn zo onwijs veel leuke, duurzame merken, die hartstikke betaalbaar zijn!

Heb je nog andere vragen die je behandeld wilt hebben in de volgende Q&A? Drop ze in de comments hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *