Je kledingkast verduurzamen | 5 handige tips

Eigenwijs als ik ben, heb ik, voordat ik besloot dat ik duurzamer ging ‘worden’, wél het een en ander gegoogeld, maar meer dan dat ook echt niet.

Deels omdat ik het leuk vind om zelf dingen uit te zoeken (en op mijn bek te gaan haha), en merendeels omdat ik gewoon denk dat ik alles beter kan 😉

(Rammen die zich hierin herkennen?)

Als je aan het begin staat van je eigen duurzame mode reis, hoop ik dat ik je met deze tips kan helpen, zodat je niet dezelfde fouten maakt als ik. Misschien is ‘fouten’ niet het juiste woord. Het waren voor mij valkuilen, vanuit de drang om alles 100% ‘goed’ te willen doen. Gelukkig leer je daar ook weer van, en uiteindelijk heb ik het allemaal iets kunnen nuanceren voor mezelf..

Daar zijn deze 5 top tips uit voort gekomen! Doe er je voordeel mee 😉

Tip #1

Doe niet gelijk alles weg wat van een niet-duurzaam merk is.
Bij mij is het altijd een kwestie van alles of niets, zwart of wit. Vanaf het moment dat ik besloot een volledig duurzame garderobe te willen, heb ik rigoureus kleding weggedaan. Alles van een fast fashion merk moest WEG, en wel gelijk. Achteraf waren het kledingstukken die ik misschien juist wel leuk vond en nog lang mee zou doen, maar omdat ik opeens zo’n tunnel visie had, was ik volkomen blind daarin, en werd ik op een dag wakker met de realisatie dat ik bijna geen kleding meer had (true story). Onthoud: de meest duurzame kleding is de kleding die je al in je kast hebt hangen. Het heeft geen zin om alles weg te doen en een compleet nieuwe garderobe te kopen – dit is nog allerminst duurzaam!

Tip #2

“Buy less, choose well, make it last”
Ik raasde als een kip zonder kop in de wilde weg van duurzame webshop naar duurzame webshop – ervan overtuigd dat ik nu alles in één keer zou aanschaffen en daarmee dé perfecte garderobe zou hebben en komende jaren niets meer zou moeten kopen. Dat is natuurlijk erg onrealistisch.
Hoe meer ik me ging verdiepen, hoe meer ik andere leuke merken tegenkwam; er zijn echt zat leuke en duurzame kleding winkels en merken! Toen dacht ik “Hmm, had ik bij die ene webshop maar niet gelijk 5 bloesjes gekocht, dan had ik hier óók nog wat kunnen kopen”. Er is zo veel aanbod – je moet gewoon goed kijken.

Oh, en wees kritisch! Duurzaam betekent ook iets kopen waar je lang plezier van zal hebben, en dus niet na een paar maanden alweer op uitgekeken bent. Ik vraag mezelf dus bij iedere aankoop (echt waar!): “Ga ik hier echt plezier van hebben? Kan ik het combineren met meerdere kleding stukken? Ga ik het meer dan 20x dragen?”

Tip #3

Geloof niet zomaar alles wat je leest.
Ja, duurzame merken kunnen iets duurder zijn in vergelijking met fast fashion merken. Maar dat is te verklaren. (Lees hier meer daarover in mijn Q&A).
Dat betekent niet automatisch dat alles wat duur is per sé duurzaam is. Lees je goed in. Trap niet in de mooie praatjes van sommige merken (a.k.a. greenwashing, hier volgt nog een artikel over). De meeste merken die iets met duurzaamheid doen, hebben certificeringen op hun website om het te bewijzen (niet allemaal overigens).

Tip #4

Koop tweedehands.
Er zijn zo veel leuke en betaalbare kleding stukken die je een tweede leven kan geven. Kijk bijvoorbeeld op Vinted; hier kan je filteren op de staat van de items. Zelf filter ik altijd op “Nieuw” of “Heel goed”. Vaak zetten mensen dingen te koop die ongedragen zijn, maar waarmee ze te laat waren met retourneren bij de winkel. Zij zijn er vanaf, en jij hebt een nagenoeg nieuw item voor (meestal) een prikkie!

Tip #5

Wees niet te hard voor jezelf.
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven. Ik kon in het begin wel janken als ik iets had gekocht, en erachter kwam dat er tóch synthetische stof in zat, of niet-RWS gecertificeerde wol. Retourneren was een optie. Maar iedere keer bestellen en terugsturen zag ik ook niet zitten. Een feest voor het milieu. Zucht..

Niemand kan helemaal alleen de wereld op zijn schouders dragen. We doen het met zijn allen. We moeten het met zijn allen doen. Als iedereen al voor 10% zijn steentje zou bijdragen, dan bereiken we een hoop meer dan als een handjevol mensen alles 100% perfect doet.

En op deze vrolijke en hoopvolle noot, sluit ik mijn laptop af en ga ik dromen over mijn volgende, duurzame aankoop 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *