Tweedehands kleding | Voorkom miskoopjes met deze tips

Het is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld dat ik in (oude) kleding van een ander rondloop. Nog nooit eerder heb ik zo veel tweedehands gekocht. Omdat ik bijna twee jaar lang een samenwerking had met een fast fashion merk, kocht ik sowieso heel weinig kleding zelf. Deed ik dat wel, dan was het altijd iets nieuws. Regelmatig liet ik me dan verleiden door een mooie trui of basic van de H&M of Zara. Ik vond 40 euro de absolute bovengrens voor een item (m.u.v. een jas bijvoorbeeld), maar kocht dan wel drie of vier nieuwe items. Wel gek, want uiteindelijk gaf ik dan totaal 160 euro uit, maar zou dit nooit aan één item hebben uitgegeven, want, dat vond ik dan te veel geld. Vreemd, hoe je hoofd dan werkt. Of dat van mij in elk geval. (Op de onderstaande foto is trouwens alles wat ik aan heb tweedehands!)

Toen ik me ging verdiepen in duurzaamheid, kwam ik er vanzelf achter dat tweedehands kopen zo zijn voordelen heeft! Ik heb voor jullie een aantal punten op een rij gezet; want wat zijn die voordelen? Én, wat zijn de valkuilen en tips? Dat klinkt misschien gek, want het is toch allemaal vanzelfsprekend?
Nou, dat was het voor mij niet. Ik heb de spreekwoordelijke plank behoorlijk vaak misgeslagen haha! Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen, hieronder in ieder geval die van mij 😉

Waarom is het shoppen van tweedehands kleding zo leuk?

 • Zuurverdiende centjes besparen: Tweedehands is een item natuurlijk altijd goedkoper dan nieuw (behalve vintage). Of je doet iets verkeerd.
 • Je wordt een ware pro: Je zal op een gegeven moment een oog krijgen voor het gelijk herkennen van de echte pareltjes en wat waarschijnlijk miskoopjes zijn.
 • Lief voor de wereld: Kleding wordt tegenwoordig als wegwerp product gezien en jaarlijks eindigen er tonnen aan kleding op een vuilnisbelt ergens. Je geeft een kledingstuk op deze manier een nieuw leven.
 • Je maakt iemand anders blij: Heb je zelf weleens iets willen verkopen? Dan weet je hoe het voelt. Je wilt er gewoon vanaf! Hoe fijn is het als er dan iemand is die het graag over wil nemen? Win-win situation!
 • Je zuivert je geweten (soort van): Zelf heb ik eind 2020 besloten dat ik de fast fashion industrie niet meer wil steunen d.m.v. nieuwe aankopen. Maar het komt weleens voor dat ik iets heel moois zie van een fast fashion merk (tsja). Ik koop het dan uitslúitend als ik het ergens tweedehands kan vinden!

Mijn tips om miskoopjes te voorkomen bij het kopen van tweedehands items:

Vooral in Corona tijd kan je niet altijd even naar de winkel om te passen (en trouwens ook niet als je via een platform zoals Vinted koopt). Hieronder een aantal dingen die mij heel erg hebben geholpen bij het kopen online, en dan specifiek gericht op het kopen van een individuele verkoper, wat ik altijd lastiger vond dan een tweedehands winkel:

 • Filter op de ‘staat’ van de kleding: Vaak kan je filteren op de staat zoals ‘nieuw’, ‘gedragen’ etc. Zo weet je wat je kan verwachten.
 • Check de carelabel: Ik vraag altijd om een foto van de carelabel (als die er niet uitgeknipt is), dan zie ik precies hoe veel procent van iedere stof is gebruikt.
 • Reden van verkoop: Om de een of andere reden vind ik het altijd prettig om te weten waarom iemand iets verkoopt, ik ben te achterdochtig als ze iets moois aanbieden voor een redelijke prijs. Vaak is de reden: te laat met retourneren in de winkel, draag het nooit, past niet bij mijn andere kleding etc. etc. Dat soort dingen stellen me dan altijd gerust.
 • Check hoe de maten vallen: Als je twijfelt of iets je past of niet, vergelijk het met een ander item van hetzelfde merk wat je misschien al hebt. In mijn geval, ik heb van Adidas sneakers bijvoorbeeld altijd dezelfde maat, dat voorkomt dat ik moet gissen en ze uiteindelijk misschien niet passen.
 • Verzendkosten: Check altijd even waar de verkoper woont. Ik heb een keer een jas mega goedkoop op de kop getikt en kwam er naderhand achter dat het vanuit Spanje verstuurd moest worden haha. Lekker hoge verzendkosten en shit voor het milieu.
 • Originele prijs: Ik heb weleens bijna iets gekocht op Vinted, maar toen ik ging googlen was het item nieuw in de winkel goedkoper – dat was toen in de sale bijvoorbeeld. Altijd handig om even te checken.
 • Roken en huisdieren: Sommige mensen vragen of de verkoper rookt of huisdieren heeft – zo weet je of je je item straks aantreft met kattenharen of rooklucht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *