30 Day Vegan Challenge

In lijn der clichés, begon óók ik op 1 januari 2021 met een nieuwe challenge; namelijk Veganuary, ook bekend als de 30 Day Vegan Challenge! Op 1 januari 2021 om precies 01:01u ’s nachts, stond ik nog geroosterde marshmallows en probably very non-vegan Champagne naar binnen te werken. Maar goed, klein foutje, vanaf nu ging ik het toch echt heel strikt volgen!

Daar ging ik dan, met mijn karretje (ja ja, Corona tijd) door de Jumbo om vervolgens pontificaal voor alle vegan schappen stil te staan en heel interessant naar een of ander ingrediënt op de zijkant van de verpakking te loeren. Qua ingrediënten, om zelf te koken, vind ik het nog niet heel spannend. Voor bijna alles bestaat een vervanger. Zo kookte ik vroeger best vaak met crème fraîche, dat vervang ik nu door bijvoorbeeld Haver Cuisine van Oatly.

Eenmaal bij de kassa plaatste ik vol trots mijn vegan producten op de band, en keek subtiel over mijn schouder om te zien of de persoon achter mij wel zag dat ik plantaardig inkoop. Ik hoorde nu echt bij de Vegan Club en voelde me wel een beetje speciaal.
– “SPAAR JE NOG ZEGELS?” Ik werd ruw uit dagdroom-land gerukt door de cassière. Oké, blijkbaar was de rest van de wereld dus níet bezig met mijn veganisme. Rude.
– “Nee, dank je. Mag ik pinnen alsjeblieft?”
Ik pakte mijn spullen zorgvuldig in, vanzelfsprekend in een eco-friendly canvas tas, en liep richting huis.

Jep. Mijn vegan maand is begonnen b*tches!!

Felt cute, might delete later

Waarom vegan?

Vegan eten heeft zo veel raakvlakken met duurzaamheid, dat ik niet achter kon blijven!

Ik ben er onlangs pas achter gekomen hoe ziek veel dierenleed er dus óók in de zuivel industrie is, naast alleen de vlees industrie. Hoe kan het dat ik dit na al die jaren nog niet wist?

Vlees industrie = dieren worden mishandeld en gedood.
Zuivel industrie = alleen melk tappen en niemand die eronder lijdt toch? FOUT.

Ik zal jullie de filmpjes besparen. Om niet eens over kippen en kuikens te spreken en het leed wat daar gebeurt.
En ja, er zullen altijd mensen zijn die beweren dat het een eenzijdig verhaal is en dat plantaardig eten ook niet alles is. En prima, ik begrijp ook de waarde van een objectief verhaal, maar ik kan je vertellen: het is niet pluis in deze industrie.

Om de een of andere reden is het nooit stoer om te zeggen dat je het voor de dieren doet. Herkenbaar? Maar zodra een sporter vegan gaat eten om sport prestaties te verbeteren, of je heet Lewis Hamilton of Lionel Messi, dan is het opeens tof.

More awkward posing

Als vegetariër vegan gaan eten – dat is toch geen uitdaging?

Ik kan je vertellen, dat dacht ik eerst ook. But it’s complicated.. Ik was namelijk niet 100% vegetariër. Ik lustte geen vlees en vond melk en eieren mwah. De smaak stond me niet aan en vooral de geur van ei kan ik soms echt slecht verdragen. Bij vlees kon ik maar moeilijk wennen aan het idee van het eten van een dood dier. Maar ik at wel super graag vis, en mozzarella en een pizza met extra kaas vind ik to die for!

Wat ik het lastigste vind is vooral iets te eten buiten de deur halen. Ook een simpel kaascroissantje bij de (gewone) bakker gaat niet. Je kan ook niet even snel wat halen voor onderweg bij de Albert Heijn. Ja, een stukje fruit of een zak snackworteltjes, maar ik ben geen konijn. Maar in alle broodjes, koekjes, verpakte items en ga zo maar door, zit vaak melk of ei verwerkt. Wél moet ik zeggen dat er tegenwoordig veel meer vegan producten in de schappen liggen, en er komen steeds meer vegan koffiezaakjes en bakkertjes bij! (Woon je in Den Haag? Dan is bijvoorbeeld Plenty een super leuk zaakje met een 100% plantaardige keuken!).

Thuis heb ik natuurlijk alles in de hand en kan ik kiezen wat ik ga bereiden en met welke producten. Maar ik vind het leuk om steeds meer te verkennen buiten de deur. En als je eenmaal weet wat je wel en niet kan eten, en waar je de lekkerste vegan snacks kan halen, dan wordt het echt een stuk leuker en makkelijker!

En vlees dan? Je zal misschien denken: “Je houdt niet van vlees dus is het geen uitdaging om iets niet te eten wat je sowieso al niet at”.

Klopt! Daar ben ik het mee eens. Maar even een voorbeeld: je kan me wakker maken voor een bordje pasta (i love it!), maar als ik er nou morgen achter kom dat dieren onnodig hebben geleden voor mijn pasta, dan geef ik het direct op (echt). Ik vind wel iets anders om te eten – DAG! Zo veel is me mijn pasta’tje dan ook weer niet waard.

Dit is natuurlijk erg persoonlijk – maar hiermee hoop ik dat ik een beetje heb kunnen toelichten wat míjn beweegredenen zijn om vegan te eten.

Ik wil in een volgend artikel een paar van mijn fails en valkuilen delen. Dat zijn er nogal een aantal namelijk haha – en wie weet kan jij er ook wat van leren, mocht je ooit een vegan dag/week/maand willen proberen! Laat me vooral weten of je nog vragen hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *