Mijn verhaal

Na bijna 2 jaar te hebben samengewerkt met een bepaald fast fashion merk, kwam de samenwerking in september 2020 tot zijn einde. Ergens was ik opgelucht want, geen verplichte, geforceerde foto’s meer en, een ander gevoel wat ik niet kon beschrijven. Opluchting? Vrijheid? Vrijheid om zelf de keuzes te maken bij welk merk ik kleding wilde kopen. Niet dat ik dat hiervoor niet kon, maar ik had inmiddels zo ontzettend veel kleding, dat mijn kast uitpuilde en ik sommige items gewoon met kaartje en al nog in mijn kast had hangen.

Anyway, ik besloot dus om iets moois te kopen voor mezelf om te “vieren” dat ik de samenwerking succesvol had afgerond en mezelf te belonen voor mijn harde werk (of waren dit allemaal smoesjes om te kopen..?)
De winter kwam eraan en ik wilde eens een mooie, echt warme sjaal kopen. Wol of kasjmier, want dat was én mooi én warm. En zo geschiedde mijn Google zoektocht. Google zoektermen:
“Mooie kasjmier sjaal kopen”, “Sjaal wol en kasjmier”, “Zara kasjmier sjaal”, en toen..eigenlijk meer uit nieuwsgierigheid: 
“Hoe wordt kasjmier gemaakt”, want, wat was het eigenlijk, een soort wol?

En toen heeft, voor altijd, mijn liefde voor dieren het gewonnen van de fast fashion industrie. Eén, simpele Google zoektocht heeft me meer laten zien dan waar ik ooit op had gerekend, en waardoor mijn mening over de kleding industrie voor altijd is veranderd. Filmpjes van kasjmier geiten die hardhandig tegen de grond werden geduwd, geschopt, of ruw vooruit getrokken. Dieren in wiens ogen je de angst en onbegrip kon zien. Dieren die er niet om hebben gevraagd zo behandeld te worden. Om niet te spreken over de dingen die ik daarna heb gelezen en gezien. 
Arbeidsomstandigheden, chemicaliën in drinkwater, microplastics in de zee. Die avond duurde het heel lang voordat ik in slaap viel.

Nee, voor mij hoeft het niet meer. Laat die kasjmier sjaal maar zitten, en merken die hieraan meewerken kunnen ook niet meer rekenen op mijn steun. Dit was voor mij de omslag en het moment waarop ik besloot: dit moet anders, en de wereld moet het weten.​

2 thoughts on “Mijn verhaal”

  1. Wat mooi te lezen wat jouw omkeer is geweest om een verandering bij jezelf door te voeren. Ik kan me helemaal voorstellen dat het lang duurde voordat je in slaap vierl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *