Een inspiratiebron | Ik stel je graag voor..

Eind november 2020 kwam ik voor het eerst in contact met Nanette. Zij had een oproep geplaatst voor bloggers die geïnteresseerd waren in duurzame mode en iets wilden schrijven over de Sustainable Fashion Gift Card.

HALLOOOTJES. Dit was mij op het lijf geschreven. Ik was weliswaar nog geen twee dagen bezig met duurzaamheid, (had nog géén blog opgezet), toen deze parel van een oproep uit de hemel in mijn schoot kwam vallen. Dit móest een teken zijn. Oké, het viel dan wel niet uit de hemel, maar werd mij getipped door een kennis die de oproep op Facebook voorbij zag komen (thanks Alexa!). Ik heb gelijk de SFGC gegoogeld en werd er zo enthousiast van dat ik Nanette een mailtje, appje én privé bericht heb gestuurd, allemaal met tussenpauzes van 20 minuten…dus..

Godzijdank was Nanette niet creeped out door mijn stalker praktijken en na een paar keer heen en weer te hebben gemaild en gezoomd, was er een klik! Ik wilde graag iets schrijven over Nanette. Zij is maar drie jaar ouder dan ik, maar op het gebied van duurzaamheid een echte front runner in mijn ogen, en voor mij een grote inspiratiebron. Hoe kon het dat ik nog niet had gehoord van dit initiatief? Moesten meer mensen niet weten dat naast de doodgewone (sorry, not sorry) Fashion Cheque, je dus ook de Sustainable Fashion Gift Card cadeau kunt geven? Hoe leuk, verantwoord shoppen zonder schuldgevoel!

En zo geschiedde. Ik mocht Nanette interviewen en mijn artikel werd geboren..

Nanette Hogervorst, 36 jaar en wonend in Amsterdam, is de oprichtster van de Sustainable Fashion Gift Card. Voordat zij de SFGC opzette werkte ze jarenlang op gebied van duurzaamheid en communicatie binnen de financiële sector en was ze maatschappelijk actief voor organisaties als Amnesty International. Sinds 2017 zet zij zich actief in voor een meer duurzame mode industrie. Ze blogde en interviewde experts, wat uiteindelijk leidde tot de Sustainable Fashion Gift Card. Een cadeaukaart die je kan verzilveren bij 60+ duurzame modemerken, (web)winkels, kledingbibliotheken en belevenissen, zoals het Fashion for Good modemuseum.
Q: Ik ben natuurlijk benieuwd hoe jouw eigen kledingkast er uitziet – komt een shirtje van de Primark bij jou over de drempel? Heb je H&M’tjes in de kast hangen? Ben je een waar heilig boontje op dit gebied? So many questions!

A: Ik heb vroeger uiteraard ook bij H&M gekocht maar ik heb altijd lang met mijn kleding gedaan omdat ik er goed mee omging. Wat mijn allergrootste ‘zonde’ is geweest, is dat ik tot mijn 27e héél veel kleding kocht. Wel droeg ik altijd alles. Ik had letterlijk elke dag wat anders aan, van schoenen tot sieraden. Daardoor kon ik dus ook lang met mijn H&M’tjes doen want ik droeg ze niet zo vaak haha! Sinds 2015 koop ik al bijna niets meer en daarvóór super veel tweedehands. Ik heb nog hele toffe pumps die echt 3 euro waren en ik al sinds mijn 22e heb.

“Soms geef ik mijn mening over een onderwerp. Mensen kunnen dan zelf bedenken of ze zich wel of niet aangesproken voelen. Mijn omgeving veroordeelt mij niet en ik hen niet.”

Q: Maar eerlijk is eerlijk, bij jou is duurzaamheid er met de paplepel ingegoten. Ik kan me voorstellen dat het voor jou dan wat meer vanzelfsprekend is (of makkelijker) dan voor anderen, niet?

A: Haha! Sinds ik samenwoon heb ik [met het oog op duurzaamheid] pas echt door wat de lifehacks zijn. Ik bewaar veel om te hergebruiken. Zo heb je bij de Albert Heijn een cheesecake toetje voor maar 1 euro 80. Super lekker en het zit in een glazen, ronde bakje. Dat soort dingen bewaar ik en gebruik ik dan om nootjes in te doen of als waxine lichtjes houder. Ik leef echt niet 100% zero waste. Maar mijn ouders hebben mij wél opgevoed met het idee dat je nooit zomaar dingen weg moet doen.

Q: Naast dat jouw eigen familie er al mee bezig was, is voor de rest niet iedereen bezig met duurzaamheid – hoe ga je ermee om dat mensen in jouw omgeving hier misschien helemaal niks mee hebben?

A: Met sommige dingen die mijn vrienden doen ben ik het niet eens – zoals onnodig veel vliegen. Maar ik ga ze daar niet specifiek mee confronteren. Soms, als je het over het nieuws hebt of dingen die spelen in de maatschappij, dan geef ik wel mijn mening over het onderwerp. Mensen kunnen dan zelf bedenken of ze zich wel of niet aangesproken voelen. Mijn omgeving veroordeelt mij niet en ik hen niet. Een aantal mensen om mij heen zijn uit zichzelf steeds duurzamer geworden, deels omdat ze wat bewuster worden omdat ik zo met de SFGC bezig ben, en deels om dat het nu een stuk normaler is geworden.

“Ik leef echt niet 100% zero waste. Maar mijn ouders hebben mij wél opgevoed met het idee dat je nooit zomaar dingen weg moet doen.”

Ik ben niet super principieel – maar leef vooral bewust.  Op vakantie was ik altijd het meisje dat chagrijnig werd als we te lang bij de Zara liepen haha. Ik wilde altijd naar de boetiekjes om dan iets te kopen van een lokale ontwerper. Daar waren niet al mijn vriendinnen fan van, maar ze gingen graag met mij mee.

Q: Volgens statistieken genoemd op de SFGC website vindt ruim de helft van de mensen het belangrijk dat hun kleding duurzaam is, maar slechts 14% probeert daadwerkelijk duurzame kleding te dragen. Vreemd toch?

A: De overstap van ‘gewoon’ kleding kopen naar bewust een duurzame garderobe opbouwen is een proces. Als eerste is het een verandering in jezelf, je vindt zelf misschien andere dingen belangrijker dan vroeger of je ontdekt opeens hoe de modewereld in elkaar zit en beseft dat je daar niet achter staat. Dat zijn allemaal interne processen die tijd en energie kosten – en daarnaast moet je dit ook nog eens dusdanig belangrijk vinden dat je ook die tijd en energie erin wil steken om je (koop)gedrag te veranderen.

Q: Veel mensen denken ook dat duurzame kleding duurder is dan ‘normale’ kleding, en als je het puur per item bekijkt is dat soms ook zo. Hoe kan het voor iedereen haalbaar zijn om duurzamer met mode om te gaan, ook als je weinig te besteden hebt?

A: Ruil, koop tweedehands, leen, koop bewust, wees creatief en weet vooral wat je staat. Het belangrijkste is dat je iets draagt wat je staat en waar je je prettig in voelt. Iemand kan er prachtig uitzien in een betaalbaar jurkje, simpelweg omdat de pasvorm en de kleur perfect past, en er dan stukken minder leuk uitzien in een prachtige designer jurk. Punt is: als het je niet staat of je voelt je er niet prettig in, dan maakt het niet uit hoe duur of goedkoop iets is.

Ondanks dat ik vind dat je best wel wat van consumenten mag vragen, (iedereen dient zijn verantwoordelijkheid te nemen), is dit toch best wel veel gevraagd, en begrijp ik heel goed dat als je twee kinderen hebt, een baan of een drukke studie, dat het verduurzamen van je garderobe níet op nummer één staat. Het is dan ook aan anderen, zoals organisaties als de SFGC, om consumenten te helpen om deze veranderingen gemakkelijker en haalbaarder te maken.

Q: Mooie brug Nanette! Laten we het nu dan over de SFGC hebben! Want ik wil mensen alvast bekend laten raken met wat jullie doen!

A: Natuurlijk! Je kan met de SFGC kopen, maar ook lenen, maken (je kan bijvoorbeeld workshops volgen) en beleven (denk aan een styling sessie). Als je een giftcard koopt van een specifieke webshop, kan je dus alléén daar iets uitzoeken. Het leuke met de SFGC is dat je bij 60+ fashion pioniers terecht kunt. Zo ontdek je dus nieuwe duurzame merken, webshops, belevenissen én kan je mee op shopping tour –  waarbij je de aangesloten merken en hun verhalen leert kennen. Een voorbeeld van de eerste winkels die zich aansloten bij de SFGC waren Take it slow en daarna BrandMission. Dat voelde toch wel speciaal.

Ik heb nog zo veel vragen, maar dat komt een volgende keer wel. Ik hoop namelijk nog veelvuldig contact te hebben met Nanette dit jaar. Het doet me goed om te zien dat er zo veel merken zijn aangesloten bij de SFGC. Het idee dat je nergens leuke én duurzame kleding kan kopen, is niet meer actueel. Ik vroeg Nanette nog naar haar wens voor 2021:

“Ik hoop vooral dat we elkaar snel weer kunnen knuffelen en iedereen weer fysiek kunnen ontmoeten. Dat we weer kunnen dansen in een club, op een festival of samen met een groep in de kroeg lol met elkaar kunnen hebben, en als jíj je wijn niet opdrinkt, ik de laatste twee slokken neem. Zero waste toch? En al helemaal niet als het om wijn gaat 😉 

De wens van Nanette is er denk ik eentje van iedereen. De wens om weer een normaal leven te leiden, om weer terug te gaan naar wat we hadden.

En mijn wens? Ik hoop in 2021 mensen te inspireren om meer duurzaam te gaan leven. Laten we dit jaar extra goed voor de wereld zorgen, want die heeft al veel te verduren gehad. Stapje voor stapje kan je betere keuzes leren maken. Begin je met je kledingkast? Neem dan een kijkje op de site van de Sustainable Fashion Gift Card. Er gaat een (mode)wereld voor je open….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *