Review | Ik deed een 3-daagse sapkuur en…

First things first! Waar bestaat het uit? Mijn sapkuur heb ik gehaald bij Saplab in Den Haag; er was keuze uit een kuur van 3, 5 of 7 dagen. (5 of 7 dagen heb ik overigens niet eens overwogen want jongens dan lig ik allang in mijn kistje.) Ik kreeg per dag 2 shotjes (’s ochtends een gember shotje en ’s middags een spirulina shotje) en 6 sapjes van 250ml. Daarnaast dronk ik géén koffie, alcohol of zwarte thee, maar wel veel water, verse munt thee en gember thee. Naast het drinken eet je in principe ook niets.

Wat ik gedurende drie dagen op één dag dronk

Waarom een sapkuur?

Sinds begin Corona tijdperk ben ik 7 kilo aangekomen. De sportscholen waren dicht, ik zat niet lekker in mijn vel en had weinig energie. Ook heb ik weleens gelezen dat een juice detox het klachten patroon van bijvoorbeeld migraine kan verlichten. Daarnaast, omdat je niet eet, hebben je darmen minder “werk” te doen en heb je dus energie “over”. Dit leek me best plausibel.

Sommige mensen zweren erbij en doen meerdere keren per jaar een detox, anderen vinden het niks. Zelf vind ik het altijd fijn om uit eigen ervaring te kunnen putten als ik mijn ongevraagde mening opdring bij anderen.

Pre-tox

Ik kan hier lang of kort over zijn, maar het wordt kort. Ik ben namelijk vrij impulsief dus ik heb dus helemaal niet goed ge-pre-toxed. Voordat je begint, hoor je te minderen met koffie, vetten, koolhydraten, suikers, zuivel en vlees. Op die manier kan je lichaam wennen aan het niet eten. Hoewel ik vegan eet, dronk ik wél nog veel koffie en at ik koolhydraten tot aan de dag vóór de detox. Wellicht dus niet een al te beste start.

Dag 1

Ondanks mijn slechte voorbereiding, had ik nergens last van. Ik had zin om te beginnen en zag in mijn hoofd de kilo’s al van mijn lichaam afvliegen. Bij het drinken van het gember shotje was het alsof ik een royale walm wasabi had ingeademd. Maar dat terzijde; wat me het meest verbaasde was dat ik helemaal geen honger had. Het enige moment dat ik een klein beetje trek had was rond 16:00. Ook kreeg ik rond die tijd hoofdpijn. Ik heb toen een verse munt thee en een sapje genomen en de trek was snel weg. Ik twijfelde om iets voor de hoofdpijn in te nemen, want op een lege maag moest je dat volgens mij niet doen, had ik weleens gelezen. Ik heb die avond zelfs eten staan koken voor mijn vriend – zo stoer vond ik mezelf. Voor een ander koken terwijl ik zelf niets at. Maar toen er een krieltje de pan uit vloog kwam ik wel even in de verleiding om het in mijn mond te stoppen. Tsja ik blijf ook maar een vreetzak.

Het gember shotje en spirulina shotje

Dag 2

Wederom had ik geen honger gevoel. De hoofdpijn begon deze dag al rond een uur of 12:00, en dit vond ik wel het ergste. Om 17:00 heb ik toch iets ingenomen want ik functioneer gewoon niet met hoofdpijn. Wat me opviel was dat ik last had van slechte concentratie. Ik kon me niet goed focussen en de beloofde energie bom kwam ook maar steeds niet. Mijn darmen hadden inmiddels al twee dagen vakantie dus waar ging die extra energie heen? Ik had eerder het gevoel alleen maar te willen slapen. Ik heb beide dagen alleen wat yoga gedaan en verder had ik niet veel beweging. Wellicht dat sporten wat had uitgemaakt. Hoewel ik geen honger had, miste ik wel het eten. Na een lange innerlijke strijd, heb ik die avond twee stengels bleekselderij gegeten. Niet omdat ik trek had, maar gewoon, voor de gezelligheid.

Dag 3

De laatste dag voelde ik me het beste. Ik had geen honger gevoel of hoofdpijn en was minder moe. Ik ben een rondje gaan lopen in de pauze en heb ’s ochtends een buikspier kwartiertje gedaan (ik ben vrij snel dus ben meestal binnen 5 minuten al klaar met mijn buikspier kwartier). Dit ging allemaal prima. Ik voelde me niet futloos of slap, maar wederom miste ik de extra energie die mij was beloofd. Einde middag scrollde ik door mijn Instagram feed. Normaal ben ik er niet gevoelig voor maar alle foto’s van gezellige bakkertjes, croissants en koffie die ik voorbij zag komen, maakte mij humeurig en zelfs een beetje emo. DUS. Ik heb die avond met mijn vriend meegegeten; bloemkool-broccoli soep en als toetje een appel (wejooo moet echt niet gekker gaan worden nu). Het voelde heel even als falen, maar eerlijk gezegd was ik er echt wel goed klaar mee.

Sapje nr 4 nam ik rond 16:00; ziet er heftig uit maar was prima te doen

Of ik het nog een keer zou doen?

Ik val maar gelijk met de deur in huis – ik zou het niet zo snel nog een keer doen. De drie-daagse kuur kostte 89 euro. Aan het einde van de drie dagen had ik nog 4 sapjes over omdat ik per dag steeds één of twee overhield, die tilde ik dan over de dag heen. Ik had mijn thee en water amper op of ik moest alweer het volgende sapje nemen. Jongens het was gewoon hard werken ook nog. Echt zwaar bingen.
Ik voelde me niet energieker dan normaal, en merk geen verschil aan mijn huid of haar (zoals sommige mensen beweren). Het zal vast per persoon verschillen, en het zal heus wel uitmaken of je het nou drie of zeven dagen doet. Het klinkt logisch, dat als je een detox langer doet, je lichaam meer tijd heeft zich te “herstellen” van alle gifstoffen.

Wel zou ik iedereen aanraden die nieuwsgierig is, dit zelf te gaan doen en niet op de oordelen van een ander af te gaan. Ik heb er ook wel iets van geleerd. Voorheen at ik wanneer ik vond dat ik moest eten, niet wanneer ik honger had. Dan was het 12:30 en dacht ik “het is lunchtijd, ik moet eten”. Drie dagen zonder eten (nou ja 2,75) en vooral het feit ook dat ik helemaal geen honger had, bewijst dat ik waarschijnlijk normaliter te veel eet. Dat over-consumeren waar ik zo’n hekel aan heb, doe ik zélf.
Verder miste ik koffie, echt intens. Die struggle is echt real.

Na 2,75 dagen detoxen, was ik 1,6 kilo kwijt in totaal. Ik wist dat het allemaal watergewicht was en dat je de kilo’s meestal weer aankomt, maar toch was dit echt wel een tegenvaller en ik was best teleurgesteld. Erg confronterend dat ik dus waarschijnlijk gewoon moet gaan sporten om af te vallen.

De ervaring was voor mij dus niet voor herhaling vatbaar.

Leer van mijn fouten

Als je het toch een keer wilt proberen, dan heb je misschien nog wat aan onderstaande tips:

Timing: Plan goed in wanneer je het gaat doen. Ik begon net ná Pasen en eindigde de dag vóór de verjaardag van mijn vriend. Vreetfestijnen all around dus. Het beste is echt om je voeding de dagen ervoor en erna aan te passen en langzaam te wennen aan het minder eten. Ik deed het op een dinsdag, woensdag en donderdag. Dat was prima; ik had afleiding van mijn werk en dit hielp enorm. Sommige mensen kiezen ervoor dit in een weekend te doen maar die hebben een ruggengraat.

Doel: Wat wil je ermee bereiken? Kies je ervoor om ook erbij te eten? Stel haalbare doelen voor jezelf. Sommige mensen eten bijvoorbeeld standaard nog soep ’s avonds, naast alleen het drinken van de sapjes. Als ik dit had gedaan, was ik er misschien met een andere instelling aan begonnen en had ik het wellicht langer volgehouden.

Varieer: Zorg dat je naast de sapjes en water genoeg te drinken hebt, zoals diverse soorten kruiden thee. Hoewel ik geen één sapje vies vond (integendeel, ik vond ze best lekker!), begon de smaak mij op een gegeven moment tegen te staan. Ik miste iets warms en hartigs. Op de laatste dag zagen de brokjes van mijn kat er zelfs smakelijk uit.

Zoals ik al zei, het verschilt per lichaam wat het voor je doet en welk effect het op je heeft. Ik ben blijkbaar gemaakt om cinnamon buns en amandel croissants te eten. Ik heb me daarbij neergelegd en accepteer het volhartig. Don’t fight it. Hopelijk heb je hierdoor wat meer inzicht gekregen in de skere wereld van de sapkuren, maar mocht je nog vragen hebben hierover, stuur me gerust een email of DM!

Disclaimer: Als je van plan bent om een sapkuur te doen, moet je weten dat het wordt afgeraden voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, of mensen met ondergewicht etc. Altijd even goed uitzoeken dus. Ik ben in ieder geval niet zwanger en heb zéker geen last van ondergewicht 😛

1 thought on “Review | Ik deed een 3-daagse sapkuur en…”

  1. Heel goed en duidelijk geschreven. Het is altijd moeilijk om zo’n vloeibare kuur te volgen. Gevoel dat je iets mist, dat er nog eten in je maag moet komen. Ik denk dat het idd te verhelpen was of in iig geholpen zou hebben als je dagen ervoor had voorbereid op de kuur. Je hebt een eerlijk oordeel geveld wat persoonlijk is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *